Kimalainen (Bombus sp.)

Kuva: Antti Salovaara
Kuvat: Antti Salovaara

Talvehtineet kimalaiskuningattaret aloittavat lentonsa huhtikuussa ensimmäisinä lämpiminä kevätpäivinä. Osa saattaa olla liikkeellä jo maaliskuussakin, hieman keväästä riippuen. Naarailla on peräpäässään myrkkypistin, jota ne käyttävät vain puolustautuakseen.

Kimalaiset ovat tärkeitä pölyttäjä ja siksi maatalouden kannalta merkityksellisiä. Myös mustikan pölytyksen onnistuminen riippuu suuresti kimalaisista. Yleensä kimalaiset ovat liikkeellä vain aurinkoisella säällä, joten koleat ja sateiset sääolot voivat estää pölyttäjiä hoitamasta tehtäviään.

Kimalaiset kuuluvat mesipistiäisiin. Suomesta on tavattu 37 lajia kimalaisia, joista kahdeksan lajia on muiden kimalaisten pesissä loisivia loiskimalaisia.

Kimalaisia tavataan koko maassa. Vaikka niitä ei ole useinkaan helppo määrittää lajilleen, on kimalaiset keväällä helppo erottaa muista hyönteisistä. Kaikilla kimalaisilla on karvainen, tukeva ruumis, mutta esimerkiksi värit vaihtelevat lähes täysin mustasta kenties tutuimpaan kelta-valko-raidalliseen pukuun. Pörröiseltä näyttävät kimalaiset lentävät kömpelösti ja verkkaisesti. Myös tunnusomaisessa, pörinämäisessä lentoäänessä on lajikohtaisia korkeuseroja.

Keväällä on Etelä-Suomessa mahdollista havaita jo kymmenkunta lajia, ja tarkkasilmäinen voi yrittää havaita myös tarkempia tuntomerkkejä kimalaisen puvusta. Omaan valokuvaan tallentuneelle kimalaiselle voi pyytää määritystä esimerkiksi Suomen ötökät -Facebook-ryhmässä.

Tässä nautitaan jo kesän lämmöstä.
Tässä nautitaan jo kesän lämmöstä.

Miksei enää mantukimalainen?

Kevätseurannassa aiemmin seurattu mantukimalainen jaetaan nykyisin kolmeksi omaksi lajiksi, ja Suomesta löytyy myös muita samankaltaisia lajeja. Koska tarkempi määrittäminen on hyvin haastavaa, ei Kevätseurannassa tarvitse enää tunnistaa tiettyä kimalaislajia, vaan kaikki keväiset kimalaishavainnot ovat tervetulleita.

Vuonna 2013 huhtikuun alkupuoli oli vielä kylmä, mutta tämä kontukimalainen oli jo kohmeisesti liikkelllä.
Vuonna 2013 huhtikuun alkupuoli oli vielä kylmä, mutta tämä kontukimalainen oli jo kohmeisesti liikkelllä.