Paatsamasinisiipi (Celastrina argiolus)

Edessä koiras, takana naaras. Kuva: J. Tyllinen / Laji.fi CC-BY-NC-4.0

Sinisiipiin kuuluva paatsamasinisiipi on Suomen kansallisperhonen. Paatsamasinisiipi esiintyy muita sinisiipiä aikaisemmin, joten mikäli törmäät keväällä vaaleansiniseen perhoseen, kyseessä on suurella todennäköisyydellä kansallisperhosemme!

Paatsamasinisiipi on yläpuolelta vaaleansininen. Koirailla etusiiven reunassa on kapea musta raita, naarailla tumma reunus puolestaan on leveämpi. Naaraalla on takasiivissä tummat täplät. Alapuolelta siivet ovat sinertävänvalkoiset tai -harmaat mustilla pienillä pisteillä.

Loppukeväästä voi olla harvalukuisena lennossa muitakin sinisiipilajeja. Näitä ovat esimerkiksi paatsamasinisiipeä muistuttavat (harvinaiset) virnasinisiipi ja kannussinisiipi tai yleensä vasta kesän edettyä tavattava niittysinisiipi. Paatsamasinisiivestä erottavia tuntomerkkejä on monia, mutta näissä – kuten sinisiipimäärityksissä muutenkin – kannattaa kääntää katse erityisesti siipien alapuolille. Monilla sinisiipilajeilla naaras tai molemmat sukupuolet ovat päältä ruskeita, mikä erottaa ne heti vaaleansinisestä paatsamasinisiivestä. Jos lajimääritys mietityttää, asiasta voi kysyä vaikka Suomen perhoset -Facebook-ryhmässä tai Laji.fi:n Mikä laji -lomakkeella: https://laji.fi/vihko/MHL.9.

Paatsamasinisiipeä tavataan lähes koko maassa, noudattaen korpipaatsaman levinneisyyttä. Etenkin Etelä- ja Keski-Suomessa laji on yleinen. Paatsamasinisiipi talvehtii kotelona. Se aloittaa lentämisen keväällä jo huhti–toukokuun vaihteessa ja lentää pitkälti alkukesään. Jos kesä on lämmin, voi paatsamasinisiipiä kehittyä myös toinen myöhäisemmän kesän sukupolvi.

Lajin toukkien ravintokasveja ovat korpipaatsama, orapaatsama ja mustikka. Toukka houkuttelee muurahaisia luokseen sokeripitoisella eritteellä. Vastineeksi saamastaan ravitsevasta herkusta muurahaiset suojelevat paatsamasinisiiven toukkia pedoilta.

Paatsamasinisiipi alta. Kuva: Olavi Niemi / Laji.fi CC-BY-NC-4.0
Kuva: Olavi Niemi / Laji.fi CC-BY-NC-4.0