Ruostesiiven toukka (Phragmatobia fuliginosa, larva)

Kuva: Anssi Hurme / Laji.fi Creative Commons Nimeä Jaa-Samoin 4.0
Kuvaa on rajattu alkuperäisestä.

Lumella taapertavaa ruostesiiven toukkaa voi pitää perhoskevään avaajana. Vaikka kylmä keväthanki vaikuttaakin toukalle ankaralta, sillä ei ole mitään hätää. Suojasää on saanut toukan lähtemään liikkeelle kohti sopivaa koteloitumispaikkaa.

Ruostesiipi kuuluu siilikkäiden heimoon. Sen pienehkö, ruskea ja pitkäkarvainen toukka on monelle luonnossa kulkijalle tuttu, vaikka kaikki eivät ehkä toukan lajia tiedäkään. Aikuinen ruostesiipi, joka nousee siivilleen loppukeväästä tai alkukesästä, ei liene tuttu kuin perhosharrastajille. 

Toukkaan voi törmätä jo Kevätseurannan alkaessa helmi–maaliskuussa. Mikäli maa on silloin lumeton, tummaa toukkaa on haastavampi huomata.

Ruostesiiven lisäksi moni muukin perhonen talvehtii toukkana. Harva kuitenkaan lähtee liikkeelle ennen säiden lämpenemistä. Tämä auttaa keväällä erottamaan ruostesiiven muista lajeista, mutta tuntomerkkejä on silti syytä tarkastella.

Ruostesiiven toukka on kolmisen senttiä pitkä, ruskea tai lähes musta ja pitkäkarvainen. Karvaton hangella tavattu toukka voi kuulua esimerkiksi jollekin yökköselle – tai aivan eri hyönteiselle, kuten sylkikuoriaiselle.

Karvaisia perhostoukkia näkyy kevään edetessä joskus muitakin. Esimerkiksi siilikkäisiin ja karvakehrääjiin kuuluu lajeja, joiden pitkäkarvaisen toukan saattaa kohdata keväällä. Näillä on kuitenkin omat ruostesiivestä poikkeavat tuntomerkkinsä. Esimerkiksi heinähukan toukka on selvästi kookkaampi, eikä se ole ruskean yksivärinen vaan ainakin osin juovikas. Muutenkin hieman eri näköisen karhusiilikkään toukan selässä on selvästi erottuva vaalea tai punavalkoinen raita. Monien perhostoukkien ulkonäkö myös muuttuu iän myötä.

Jos lajimääritys mietityttää, asiasta voi kysyä vaikka Suomen perhoset -Facebook-ryhmässä tai Laji.fi:n Mikä laji -lomakkeella: https://laji.fi/vihko/MHL.9.

Karvaisia perhostoukkia ei kannata ottaa paljaaseen käteen. Jotkut lajit voivat aiheuttaa allergisen reaktion.

Kuva: Tomi Salin / Laji.fi CC-BY-NC-4.0
Toukka: Pudasjärvi 12.2.2020. Kuva: Antti Salovaara